loading
Σταυροπούλου 99
Δευτ-Παρ 07:00 AM - 21:00 PM
Σταυροπούλου 99
Δευτ-Παρ 07:00 AM - 21:00 PM
10 Ιούλ, 2023
Posted by my-electrician-gr.
0 comment

Έλεγχος ηλεκτρικών εγκαταστάσεων

Ο έλεγχος ηλεκτρικών εγκαταστάσεων είναι ο βασικός παράγοντας ώστε μια μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση να παρέχει ασφάλεια στον χρήστη. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να κάνουμε τακτικό έλεγχο, για να κρατήσουμε το σπίτι ή την επιχείρηση μας μας ασφαλής, από ηλεκτρικές απειλές. Χρειάζεται να αξιολογήσουμε την ηλεκτρική καλωδίωση, τον ηλεκτρικό πίνακα τις ασφάλειες, τις πρίζες και τις συσκευές. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται από αδειούχο ηλεκτρολόγο, που όμως θα πρέπει να διαθέτει τον αντίστοιχο εξοπλισμό για την εκτέλεση του ελέγχου. Όταν λέμε εξοπλισμό εννοούμε  ηλεκτρονικά όργανα τα οποία θα μπορούν να ελέγχουν με ακρίβεια ολόκληρη την ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Στην συνέχεια θα περιγράψουμε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται ένας σωστός έλεγχος.

Περιγραφή διαδικασίας

Αρχικά πραγματοποιούμε οπτικό έλεγχο ώστε να εντοπίσουμε τυχόν κρυφούς πίνακες, αγωγούς χωρίς προστασία, πρίζες, διακόπτες εκτεθειμένα στο νερό, απώλεια γείωσης, απουσία ρελέ διαφυγής. Στην συνέχεια και Μόνο αφού υπάρχει ρελέ διαρροής προχωρούμε στον έλεγχο, διαφορετικά πρέπει να τοποθετηθεί υποχρεωτικά και μετά να συνεχίσουμε. Ανοίγουμε τον ηλεκτρικό πίνακα και κοιτάζουμε αν οι γραμμές που υπάρχουν, ασφαλίζονται με την αντίστοιχη ασφάλεια για τις συγκεκριμένες διατομές. 

Αν δεν ισχύει αυτό τότε θα πρέπει να αντικατασταθούν με τις κατάλληλες ασφάλειες. Τοποθετούμε το όργανο ελέγχου και μετράμε κάθε κύκλωμα χωριστά. Η μέτρηση θα πρέπει να περιέχει την αντίσταση μόνωσης των καλωδίων, ον χρόνο απόκρισης του ρελέ, καθώς και το ρεύμα διαρροής, το οποίο θα πρέπει να είναι κάτω από 30 mA, την σύνθετη αντίσταση Z του βρόγχου. 

Αφού εξετασθούν όλα τα κυκλώματα τοποθετούμε το όργανο σε κάθε πρίζα ξεχωριστά και βλέπουμε αν λειτουργεί σωστά. Το όργανο θα μας πληροφορήσει για τυχόν απουσία γείωσης ή ουδετέρου. Στην συνέχεια συνδέουμε το όργανο για την μέτρηση της γείωσης της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Η τιμή που θα πρέπει να μας δείξει είναι μέχρι 2Ωhm(το ιδανικό), αν η τιμή είναι αρκετά μεγαλύτερη θα πρέπει να κάνουμε διόρθωση της γείωσης. Αφού τελειώσουμε με όλα αυτά καλό θα είναι να κάνουμε και έναν έλεγχο των συσκευών, μετρώντας αντίστοιχα για να μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερη ακρίβεια στον έλεγχο μας. Έτσι πραγματοποιείται ο έλεγχος ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Τα ψηφιακά όργανα Metrel και Benning που διαθέτουμε για τον έλεγχο των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Έλεγχος ηλεκτρικών εγκαταστάσεων
Έλεγχος ηλεκτρικών εγκαταστάσεων

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.

Ημερολόγιο

Μάιος 2024
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031